Alpe d Huez, de Nederlandse Berg

Over Alpe d Huez heb ik maar even een aparte pagina gemaakt. Vooral omdat hij zo populair is. En omdat ik er nog wel wat over heb te zeggen. Bijvoorbeeld dat het helemaal niet zo’n mooie berg is. En dat het eigenlijk helemaal geen berg is maar een wintersportplaats. En nog een lelijke wintersportplaats ook. En dat je door moet rijden naar de Col de Sarenne, want dat is wel een berg en die ligt maar 7.5 km verder. En die is wel mooi. Kortom, lees alle artikelen die ik over Alpe d Huez heb geschreven en je gaat er niet meer naartoe maar je komt er langs.

Alpe d Huez, Tour de France legende

Eigenlijk heb ik Alpe d Huez nooit beklommen. Ik ben er langs gereden op weg naar de Col de Sarenne. Natuurlijk ben ik even gestopt, zo ben ik dan ook wel weer. Maar om nou te zeggen dat ik hem gedaan heb, nee, niet echt. Maar dan heb ik ook wel weer een beetje boter op mijn hoofd want ik zeg dit allemaal achteraf.

De start van Alpe d Huez bij de rotonde D1091 en D211 Alpe d' Huez bocht 9 Onderweg uitzicht richting Bourg d'Oissans alpe d huez bocht 20 Alpe d'Heuz bocht 16
Alpe d'Huez bij bocht 1 En zo lelijk is het daar dus ... Ik ben er in ieder geval geweest De parkeerplaats van alpe d huez bij de tijdwaarneming

Tot je er geweest bent is Alpe d Huez een legendarische berg die je beklommen moet  hebben. Het kriebelde enorm, ik moest er heen. Aangezien ik op Camping Le Cascade kampeerde met mijn sleurhutje was de stap snel gezet. En dus vertrok ik op 26 september 2016 om 10.00 precies vanaf de rotonde bij de D211 en de D1091 richting de even legendarische als Nederlands ervaren Alpe d Huez, de Hollandse berg. En dat komt vooral door een illuster rijtje Nederlandse winnaars: Joop Zoetmelk (’76) , Hennie Kuiper (’77 en ’78), Peter Winnen (’81 en ’83), Steven Rooks (’88) en Gert Jan Theunisse (’89). Het is nu 2017, bijna 30 jaar na Theunisse en het is tijd voor de volgende.

Uiteindelijk doe ik er 2.5 uur inclusief het maken van 126 foto’s. Zal netto ruim 2 uur zijn met een fiets van 26 kilo.

Al met al heeft deze berg toch wel een flinke indruk gemaakt. En dus heb ik er meerdere artikelen over geschreven. Over de route, de moeilijkheidsgraad en over de Col de Sarenne. En ik heb ook nog een filmpje van de afdaling. Er staat een link bij naar YouTube want vanaf mijn pagina is het of klein of heel groot beeld.

Artikel 1: Algemene informatie en een filmpje
kort artikeltje met het filmpje

Artikel 2: Route-informatie en links
Gespecificeerde informatie over de route en de tijdswaarneming, compleet met google locatie en een paar nuttige links.

Artikel 3: De moeilijkheidsgraad, terecht of niet
Is hij nou zo moeilijk of toch niet… ? Even een spoiler, nee, zo moeilijk is hij dus niet

Artikel 4: Rij door naar de Col de Sarenne
Dit moet je echt doen als je toch op de Alpe d Huez bent. Stilte en adembenemende uitzichten en dito natuurschoon.

De Col de Sarenne onderweg Col de sarenne, laatste 2 kilometer Col de Sarenne, uitzicht richting Clavans le haut en het Plateau d'Imparis

Binnenkort nog een artikel over campings rond Bourg d’Oissans. Dat zijn er toch wel weer een paar en het hoeft niet zo duur als bij Cascade of die andere kermiscampings. Ik hou u op de hoogte.