Col de la Cayolle, 2326 meter hoog

De Col de la Cayolle is een beeldschone alpen-col nabij Barcelonette in de Franse alpen. Donderdag 28 juni 2012 was de dag dat ik deze, mijn eerste Alpen-Col, in de boeken zette. De Col de la Cayolle, 2326 meter hoog, 29.7 kilometer klimmen, 1135 meter stijgen met een maximum van 8.2% en een gemiddelde van 4.1%.
Volgens de kenners is de Col de la Cayolle een makkelijke berg. Voor een fietser zoals ik een berg om U tegen te zeggen.

Col de la Cayolle, de cijfers:

4.5 uur in de beklimming
50 minuten in de afdaling.
Gemiddelde klimsnelheid 5.5 kilometer per uur
Minimum snelheid 3 km.
Dalen met 44.3 gemiddeld
Maximum snelheid van 66.8 km (ik haal auto’s in … )

Ik weet nu wat afzien is. En pijn, vooral pijn. De spieren gaan krampen, de benen verzuren. Echte fietsers lachen hartelijk om mijn 4.5 uur. Die trappen in een klein uurtje die berg op. Ik had net zo goed kunnen gaan lopen …
En lieve fransman herkend mijn lijden en roept “allez, allez, courage, courage” (kom op, kom op, houdt moed, houdt moed) Ik weet maar amper boven te komen. Mijn dijen branden, mijn kuiten beginnen te krampen. Ik ben duizelig en misselijk. Het is een ware hel. De vliegen vallen me massaal lastig, met tientallen zwermen ze om mijn hoofd en handen. Zo voelen koeien zich dus.

Het bereiken van de top van de col de la cayolle is behaald. Het is een ware opluchting. Eindelijk boven, het doel is behaald. Ik sta op een hoogvlakte waar verder niks te doen is. Er staat een steen met wat gegevens er op. Er zijn nog meer fietsers, samen genieten we van het uitzicht. Beneden gekomen besluit ik meteen naar Holland terug te gaan. Ik heb overal pijn en wil in mijn eigen bed liggen. Ik moet sowieso verkassen want de camping waar ik sta ligt naast een drukke D-weg en ik wil rust. Het was een prachtige vakantie. Ik ga volgend jaar weer naar de Dordogne en de alpen. Maar dan wel beter getraind zodat ik een echte berg kan beklimmen. Want er zijn er genoeg daar.

Routebeschrijving:

Deze col kun je op 2 manieren doen:
Start Barcelonette: gem 4.2% / max 8% / 28 kilometer / 1174m klimmen / Top 2306m .
Je pakt de D902 in Barcelonette bij de kruising van de Quai de l’Ubaje en de Aveneu de Nice. Je rijd door tot aan de splitsing van de D902 (Col de la Cayolle en Guillames) en de D908 (Pra Loupe en col d’Allos). Dat je de D902 neemt lijkt me in dit geval nogal logisch.
Start Saint Martin: gem 6.6% / max 10.2% / 20 km / 1298m klimmen / Top 2306m
Vanaf St Martin d’Entraunes pak je de D2202 (kruising D78). Bij het plaatsje Entraunes even goed opletten dat je de D2202 blijft volgen. Die gaat later over in de D902.

Hieronder een fotografische impressie van de tocht. Op de foto waarop ik naast mijn fiets naast het monument zit kijk ik niet echt vrolijk. Saillant detail, ik ben er van overtuigd dat ik lach. Zo ziet lachen er uit als je voor  het eerst van je leven, 105kilo zwaar met een fiets van 25 kilo een alpencol bedwingt.

col de la cayolle 2 col de la cayolle 3 col de la cayolle 4 col de la cayolle 5
col de la cayolle 6 col de la cayolle 7 col de la cayolle 8 col de la cayolle 9

col de la cayolle 10 col de la cayolle 11 col de la cayolle 13 col de la cayolle 14
col de la cayolle 15 col de la cayolle 16 col de la cayolle 17 col de la cayolle 18
col de la cayolle 19 col de la cayolle 20 col de la cayolle 22 col de la cayolle 23
col de la cayolle 24

Deze col op Wiki