Col de la Croix de Bauzon

De beklimming van Col de la Croix de Bauzon was feitelijk toeval. We gingen ergens anders heen maar kwamen daar terecht. Geluk bij een ongeluk want het was een prachtige col, die Col de la Croix de Bauzon.

Col de la Croix de Bauzon

col de la croix de bauzonOp zondag 22 september besluiten we de Col de Rousset in de Drome te beklimmen met de fiets. De tocht begint mooi maar al snel betrekt de hemel. We zien het zonnige Rhonedal achter ons verdwijnen als er voor ons een politieagent opdoemt. Hij houdt iedereen aan en ik ben blij dat ik mijn papieren bij me heb. Helaas is de realiteit ontnuchterend: we moeten terug, de weg is gesloten. De reden is bizar: er is een fietsronde aan de gang. Ik wijs de agent op de fietsen achter in de auto maar hij is onverbiddelijk, we moeten terug, de weg is gesloten.We kunnen kiezen, 1 uur omrijden door het grijze wolkendek of terug naar het zonnige Rhone-dal en de heuvels van de Ardeche. De keuze is snel gemaakt en we gaan richting de zon. Het nieuwe doel is de reeds eerder onder onze aandacht gekomen, de Col de la Croix de Bauzon.

De beklimming is zwaarder dan de Col de Rousset maar het maakt niet uit want het is wel mooi weer.  We rijden dwars door het Rhone-dal terug en gaan via Le Pouzin, Privas en Aubenas richting ” Le Massif du Tanargue “, onderdeel van het Central Massif en gelegen midden in “Des Monts D’Ardeche”. De Col de la Croix de Bauzon ligt midden in het massief en is één van de hogere toppen in het gebied. De rit op zich is al mooi en beloofd veel voor de fietstocht.

En dat blijkt als we na 1000 bochtjes via Jaujac aankomen in het voorlopige doel van de reis en startpunt van de fietstocht, La Souche. Het is een dromerig dorpje langs De Lignon, een klein riviertje dat door de kloof stroomt. De zon schijnt inmiddels volop en ik vrees de hitte onderweg. We treuzelen geen minuut en gaan om 11.40 0p weg. De eerste foto aan het begin van de klim van de Col de la Croix de Bauzon word om 11.45 precies gemaakt.
We gaan op weg.


coldelacroixdebauzon 01
We gaan op weg, Col de la Croix de Bauzon, 15 kilometer.

coldelacroixdebauzon 02
Het 1e bord op de Col de la Croix de Bauzon. Ik hou niet van dit soort borden. Je weet dan precies hoe lang je nog moet fietsen en de percentages zijn zelden geruststellend. Even voor de duidelijkheid:
gemiddelde stijging 5.6%
maximale stijging 8%
760 meter klimmen
over een lengte van 13.5 kilometer.

Klik hier voor het hoogteprofiel

coldelacroixdebauzon 03
Het begint redelijk vriendelijk met 5%. Meteen daarna 7%

coldelacroixdebauzon 04
Het gaat nu stevig omhoog in versnelling 1 tm 3. Zwetend en puffend op de door de zon geteisterde helling. De weg slingert in opperste schoonheid langs de vallei omhoog. Het is genieten van de omgeving. De hitte slaat wel onverbiddelijk toe, ik moet flink drinken en ik word bovendien gestraft voor het feit dat ik onderaan de berg niks extra’s heb gegeten. We zouden starten om negen uur maar het was pas 11.45 toen we eindelijk wegreden. Ik heb dus een fors koolhydraten tekort en ga met knikkende knieën aan het fruit, de mueslireepjes en water, water en nog eens water.

coldelacroixdebauzon 05
Het typische karakter van de “passen” in bergachtige gebieden. Aan de ene kant de rotsen en aan de andere kant een muurtje (of niet) met de afgrond. Mooi en tevens afschrikwekkend.

coldelacroixdebauzon 06
De vallei in al zijn schoonheid. De heerlijke geuren moeten jullie er maar bij denken.

coldelacroixdebauzon 07
Neef en nicht op de hellingen van de Col de la Croix de Bauzon. Gezamelijk in het zweet.

coldelacroixdebauzon 08
De pas slingert zich langs de berg omhoog. Als je hier staat is het uitzicht adembenemend. Als ik deze foto zie ben ik meteen weer terug. En stel je de afdaling voor, met een gangetje van 50 tot 60 naar beneden langs de eerder genoemde muurtjes.

coldelacroixdebauzon 09
De weg is mooier dan mooi. Strak asfalt, keurige muurtjes aangenomen dat ze er staan. Af en toe kijk je zo in de afgrond. Ik ben er nog steeds niet achter wat de reden is waarom er wel of geen muurtje is. De afgrond is overal even steil.

coldelacroixdebauzon 10
De afgrond in beeld. Ruwe rotsformaties en de weg er tegen aan geplakt.

coldelacroixdebauzon 11
De heuvels zien er verschroeid uit en dat is ook zo. Sommige hellingen zijn verbrand en er staat alleen nog verschroeid hout. De hitte is praktisch niet te harden. Aan het einde van de rit heb ik bijna 2 liter water soldaat gemaakt.

coldelacroixdebauzon 12
Er ontplooit zich een fraai uitzicht op de laatste kilometers van de klim. De bouwwerken zijn indrukwekkend en de lijn naar links laat zien dat het nog flink omhoog gaat ook. De rit is nog lang niet ten einde.

coldelacroixdebauzon 13
Bruggetjes, bochten en de fraai aangelegde “serpetine” duidelijk in beeld. Helaas moet ik er nog tegenop.

coldelacroixdebauzon 14
De hoogste bocht. Ik ben er bijna.

coldelacroixdebauzon 15
De laatste kilometers strekken zich uit over de bergkam …

coldelacroixdebauzon 16
De top is nabij, de arrogantie slaat toe …

coldelacroixdebauzon 17
De bovenste en laatse bocht in de pas. Nog 1 serpentine en ik ga rechtdoor naar boven …

coldelacroixdebauzon 18
Wat mij betreft de mooiste foto van de dag: een bovenaanzicht van de pas. Het zwarte asfalt ligt als een lint over de berg gedrapeerd. Als ik naar deze foto kijk ben ik meteen weer terug op de Col de la Croix de Bauzon. Mooier kan een uitzicht wat mij betreft niet zijn, aangenomen dat je er net met de fiets over naar boven bent geklauwd.

coldelacroixdebauzon 19
De laatste kilometer en de op twee na steilste. Het is nog niet gedaan.

coldelacroixdebauzon 20
En zo ziet de laatste kilometer van de col de la croix de Bauzon er uit. Behalve het cirkeltje en het bordje, die heb ik er zelf ingeplakt.

coldelacroixdebauzon 21
Dirk is boven, met de Santos naast het bewijs van de klimkilometers.

coldelacroixdebauzon 22
Nicht Marie met haar elektrische wonderfietsje heeft de klim ook gehaald.

coldelacroixdebauzon 24
Maar dan, voor de tweede keer deze vakantie blijken we nog niet boven te zijn. Er is nog een kilometertje te gaan. Ik heb er geen foto van maar geloof me, het gaat met zeker 20% omhoog. Na een korte afdaling in de eerste 500 a 600 meter gaan we vervolgens nog even 70 meter de lucht in op weg naar het enige ski station in de verre omgeving. Met sneeuwkanon, dat wel.

coldelacroixdebauzon 25
En daar is het dan, Station de Ski la Croix de Bauzon. 2 pistes, een sneeuwkanon en een paar sleepliften. Op Wikipedia word er ook al niet al te complimenteus over gedaan, maar geef toe, het is een skistation en bij voldoende vorst kan het sneeuwkanon ongetwijfeld voor een laagje sneeuw zorgen.

coldelacroixdebauzon 26
De ski-piste. In Hoofddorp heb je er ook zo een …

coldelacroixdebauzon 27
En het bewijs voor de laatste 70 meter, een officiele franse kilometerpaal met altitude.

coldelacroixdebauzon 28
Het Croix de Bauzon, neem ik aan, er staat niks op. Wel een teken om voorzichtig naar beneden te gaan.

coldelacroixdebauzon 29
Er liggen immers nogal wat keien op de weg …

coldelacroixdebauzon 30
Maar sneller dan verwacht is het kerkje van La Souche in beeld. Afdalen gaat snel, heel snel, zelfs als je zoals ik heel voorzichtig naar beneden gaat. Ik rem veel en hard. Die muurtjes zijn maar laag en er zitten heel veel gaten in …

coldelacroixdebauzon 31
De laatste afdaling in La Souche

coldelacroixdebauzon 32
En de auto staat te bakken in de zon. Maar daar malen we niet om. De airco gaat aan en de stoel is nog zachter dan een fluwelen kussen. Op naar een lekker restaurant.

Samengevat: hele erge mooie beklimming en dito afdaling. De beklimming heeft exact 3 uur geduurd, de afdaling gaat in 35 minuten inclusief 4 keer wachten op mijn nicht. Dat is bij elkaar ongeveer 10 minuten dus ik ben er zelf in maximaal 25 minuten naar beneden gegaan, en dat voor 15 kilometer. Mooie maar hete dag met prachtige uitzichten en 1 van de mooiste fietstochten die ik ooit gemaakt heb. En mijn nicht is dat volledig met me eens.

Tot de volgende Col. Dirk en Marie