Col de la Morte en Lac du Poursollet

De start van de Col de la Morte vind je in Sechilienne, een klein plaatsje langs de Route National (D1091) die van Grenoble naar Bourg D’Oisans loopt. In Sechilienne sla je af richting Alpe de Grand Serre, een klein skigebied bij de Chaine de Belledonne. Je hebt de weg zo goed als voor jezelf en rijd je over een fantastisch asfalt omhoog naar een soort van hoogvlakte tussen de bergtoppen. Deze col krijgt 4 sterren voor de schoonheid. Vanwege de mist kan ik niet zeggen of dat terecht is.

Col de la Morte

De weg gaat voor het grootste deel door de bossen en slingert met een paar indrukwekkende haarspeldbochten slingert omhoog zonder ooit echt supersteil te worden. 8.5% maximaal volgens de informatie van het gebied zelf, 9.4% op de site van Klimtijd. Als je na het bereiken van de col de la Morte even een kilometertje terug rijd kun je de even mooie beklimming naar het Lac du Poursollet rijden, een prachtig stukje natuur tussen de bergruggen.

De beklimming is vanaf Sechilienne zo’n 15 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6.8%.  Hij heeft 10 haarspeldbochten waar een paar bijzonder fraaie tussen zitten. En daar heb ik dan ook paar mooie foto’s van gemaakt.

col de la morte haarspeldbocht 2 col de la morte haarspeldbocht 1 col de la morte haarspeldbocht 3

Zoals je op de meest rechtse foto kunt zien was het geen geweldige dag toen ik de Col de la Morte bedwong. Een paar kilometer voor de top verdween ik in de mist. Het was op zich trouwens wel heel mooi maar ik kan dus niks over het uitzicht of de omgeving zeggen want die ken ik alleen maar van vlak langs de weg.

De route col de La Morte

Vanaf Bourg d’Oisans of Grenoble neem je de D1091 en sla je af bij Sechilienne. Daar ga je naar het centrum van het dorp waar bij de rotonde een mooi parkeerplaatsje is. Als dat vol is kun je nog gemakkelijk ergens anders parkeren. Je pakt bij de rotonde vervolgens de D113 naar St. Berthelemy de Sechilienne en Alpe du Grand Serre. Bourg d’Oissans voert je terug naar de D1091. Vanaf dezelfde rotonde kun je ook de col de Luitel beklimmen. Dat is wel een zware jongen met percentages ruim boven de 10%.

col de la morte route 3 col de la morte route 2 col de la morte route 1

Links de rotonde, midden de afslag naar de Col du Luitel en rechts het bord langs de D113 met het profiel. Niet naar Bourg d’Oisans dus, dan ga je terug naar de D1091. Let ook goed op bij de afslag naar Sechilienne vanaf de route National want je moet hier even goed opletten.

Het kaartje van de omgeving met de route en het profiel van de beklimming. Het kaartje kunt u onderaan deze pagina downloaden door rechts te klikken.

Kaartje route col de la morte Naamloos

col de la morte profiel col de la morte profiel 2

Je kunt de col de La Morte ook nog rijden vanuit La Valette. Die rit krijgt ook 4 sterren en ziet er even mooi uit. Je krijgt dan halverwege een pittige klim en verder is redelijk mild.

De la Morte via Sechilienne
De la Morte via La Valette

Kaartje via Sechilienne
Kaartje via La Valette

Hieronder nog een fotografische impressie van de rit. Nogmaals, het was een mistige dag en ik kan niet echt zeggen of het een hele mooie rit is. Ik vond hem ondanks de mist wel mooi en ik denk dat je boven op een mooie dag een heel mooi uitzicht hebt op de omringende bergtoppen.

Als ik het op Google Maps bekijk is de route via La Valette trouwens een stuk mooier. Je rijd dan 8 kilometer door een prachtige vallei waarna je in 300 meter omhoog piert met 2x 8% en 1x 10%. Nadeel van deze route is dat je maar 400 meter klimt terwijl je via de originele route bijna 1000 meter omhoog gaat. Via la Valette is dus meer een toeristische route. Ga je echter een rondje rijden dan kun je voor het mooie beter deze route rijden.

col de la morte via la valette 2
De col de la Morte via La Valette

col de la morte onderweg 4 col de la morte onderweg 3 col de la morte onderweg 1
Foto’s van onderweg op de route vanaf Le Sechilienne

col de la morte onderweg 2 col de la morte aankomst 1 col de la morte aankomst 2
Foto’s van onderweg vanaf Le Sechilienne. Rechts twee shots van de aankomts op de hoogvlakte in La Morte.