Col de notre dame des Abeilles, mont ventoux

De col de notre dame des Abeilles is een nogal saaie col tussen Sault, Flassan, Ville-sur-Auzon, Monieux en de Mont Ventoux in een beeldschoon gebied in de Provence. Gelukkig kun je hem fietsen in combinatie met de Mont Ventoux of de Gorge de la Nesque, een bijzonder fraaie fietsroute tussen Ville-sur-Auzon en Sault. Via de D1 en de col de notre dame des Abeilles kun je een mooi rondje rijden tussen Sault, de Mont Ventoux en Bedoin of Malaucene. En ondertussen natuurlijk genieten van het fraaie landschap, de weelderige wijngaarden en de schilderachtige dorpjes. Dit is Frankrijk op zijn best met heerlijke wijnen, glooiende heuvels, indrukwekkende wijngaarden, de intense lucht van lavendel en heerlijk eten.

De col de notre dame des Abeilles is geen toonbeeld van schoonheid. Wat dat betreft valt deze fietstocht over de D1 tussen Villes Sur Auzon en Sault aardig uit de toon in dit adembenemende gebied. Het is echter wel een uitstekende kuitenkraker om je voor te bereiden op de tocht der tochten, de beklimming van de Ventoux via welke route dan ook. In combinatie met de Gorge de la Nesque is het bovendien een heerlijk rondje fietsen met Ville-sur-Auzon, Flassan, Sault, en Monieux als aantrekkelijke pleisterplaatsen.

Col de notre dame des Abeilles

Je kunt de col notre dame des Abeilles maar liefst op 4 manieren benaderen: via Ville-sur-Auzon, Sault, Flassan en Monieux. Via Monieux krijg je een helling van 17% om je oren maar die route is via de Gorge de la Nesque wel de mooiste. Integreer je de Notre dame des Abeilles in een rondje via de Ventoux dan is de optie via Flassan een relatief korte shortcut naar Sault. Hieronder een kaartje van het gebied met de verschillende wegnummers. Het kaartje kun u eventueel hier downloaden met de rechter muisknop.

Col de notre dame des abeilles villes sur auzon sault d1 Col de notre dame des abeilles - Uitzicht op de Ventoux Col de notre dame des Abeilles - de top

Ik heb deze tocht gemaakt op een doordeweekse dag in september en de D1 was rustiger dan de D942, de route door de Gorge de la Nesque. Maar echt gezellig is het niet. Wat ik wel indrukwekkend vond was het uitzicht op Mont Ventoux. Die zie je regelmatig als een dikke rijpe puist boven het landschap uitsteken. En daar zijn natuurlijk foto’s van, kijk daarvoor maar onderaan deze pagina.

Zoals gezegd zijn er 4 verschillende routes:

Via de D1 vanaf Ville-sur-Auzon (richting Sault)
Via de D1 Vanaf Sault (richting Flassen of Ville-sur-Auzon)
Via de D942 en de D1 vanaf Monieux (richting Flassan of Ville-sur-Auzon)
Via de D19 en de D1 vanaf Flassan (richting Sault en Monieux)

Qua moeilijkheidsgraad en afstand ontlopen ze elkaar niet zo veel. Alleen de beklimming via Monieux heeft een bijzonder steil stukje van 17% in de route. De langste route is die vanaf Flassan, 12 kilometer. De andere 3 zijn tussen de 7 en de 10 kilometer. Hieronder nog een fotoserie met indrukken van de omgeving. Niet geweldig, ik kan het niet ontkennen. Maar als doorgaande route op weg naar de Ventoux of als rondje met de Gorge de la Nesque zonder meer acceptabel.

De Foto’s van de Col de notre dame des Abeilles

col de notre dame des abeilles in Villes sur Auzon  D1 vanaf Villes sur Auzon - notre dame des abeilles col de notre dame des abeilles (7)

col de notre dame des abeilles (5) col de notre dame des abeilles (4) col de notre dame des abeilles - Gorges de la Nesque