Col de Tempetes langs de route naar de Ventoux

De col de Tempetes (de pas der stormen) is een col die zich bevind op de weg naar de Ventoux, vlak voor de top en vlak na het monument van Tommy Simpson. Het is een vreemde col waar verder niks over terug te vinden is behalve dat hij zich op de Ventoux bevind. De col de Ventoux bestaat niet, het is de Mont Ventoux, de Col de Tempetes is dus de passage die van een berg een col maakt.

Col de Tempetes

De col de Tempetes vind je globaal tussen chalet Reynard en de top van de Ventoux, vlak na het monument van Tom Simpson en een paar honderd meter voor de top. De foto’s zijn dan ook genomen vanaf de top.
Ik wist niet dat hij bestond tot ik stopte om van het uitzicht te genieten. Hij is dan ook te vergelijken met bijvoorbeeld de Col de Serre en de Col de Eylac die je tegenkomt op weg naar de Pas de Peyrol. Je komt er langs, ze maken deel uit van een veel grotere tocht en je kunt er verder niks over terug vinden.

col de tempetes ventoux ventoux tempetes simpson reynard ventoux sault bedoin malaucene (1)

Normaal gesproken is een col het hoogste punt van een passage tussen twee plaatsen in de Franse alpen. Ik denkt dat de col de Tempetes van oudsher de plek was waar een pad langskwam over de Ventoux. Wie de Ventoux wil passeren gaat natuurlijk niet over de top, je neemt liever een shortcut. Dat zou de Col de Tempetes kunnen zijn. Ik zeg met nadruk “kunnen” want ik kan deze theorie niet echt staven. Wel vind ik ergens op internet een passage waarin gesteld word dat de Ventoux geen col is volgens de Franse normen. Dat klopt natuurlijk, het is de Mont Ventoux. De col of passage bevind zich logischerwijs ergens anders.

De col de Tempetes, de pas der stormen, word dus wel overal genoemd maar over het hoe en waarom is praktisch niks te vinden. Vanaf die plek heb je trouwens een prachtig uitzicht op de omringende bergen en de Frans/Italiaanse alpen in het Oosten (denk ik). Je moet hier dus absoluut even stoppen, foto’s maken en genieten van de prachtige vergezichten.

Route Col de Tempetes

Om naar de col de Tempetes te komen volg je de route naar de Ventoux vanaf Chalet Reynard. Dat is geen route, dat is gewoon de enige weg naar de top van Mont Ventoux. Hieronder een kaartje van de route.

fietsroute tempetes ventoux

Je kunt de col de Tempetes prachtig zien liggen vanaf de Mont Ventoux zelf. Kijk in Zuid-Oostelijke richting en je ziet het muurtje met het bord vanzelf in de scherpe bocht liggen. Ook daar heb ik natuurlijk weer mooie foto’s van

col de tempetes (2) col de tempetes (1) tempetes malaucene sault bedoin

Links het muurtje met het bord, in het midden de locatie op de berg en rechts het prachtige uitzicht. De col bevind zich overigens op 1830 meter hoogte. Je hebt vanaf hier dus nog zo’n 80 meter te klimmen over een afstand van ongeveer 800 meter. Inderdaad, je bent er dan bijna.

Hieronder voor de liefhebber nog een paar links. Daarbij onder andere het profiel van de col de tempetes op Klimtijd.nl. Dat is dus de fietsroute col de tempetes vanaf Sault en Bedoin.

Tempetes op Klimtijd.nl
Ventoux op Haarspeldbocht