Col d’Ornon en col du solude

De col d’Ornon is een leuke col om warm te draaien voor het grote werk. Maar denk nou niet dat je hier keihard omhoog kunt fietsen want dan brand je snel op. De col d’Ornon is tussen de 11 en 14 km lang kilometer lang met paar (korte) stukjes van rond de 8%. Vanuit Entraigeus is hij 14 km met een gemiddelde van  3.9% en een steilste deel van 8%. Vanuit Bourg d’Oisans is de col d’Ornon 11 kilometer met een gemiddelde van 5.8% en een maximum van 7%.

col d'ornon

De Col d’Ornon heeft nog wel een verrassing in petto. Als je halverwege linksaf slaat (vanaf Bourg d’Oisans) dan kun je de Col du Solude beklimmen bij Villard Reymond. Dit is een spannende beklimming die vanaf Villaret / Ornon als een speer omhoog gaat en bovendien een spannende afdaling kent richting Bourg d’Oisans. Klimtijd over de beklimming van de Col du Solude vanuit Bourg d’Oisans:

Wat een col! Extreem steile stukken, volledig donkere tunnels en een matige weg qua (prima te rijden met racefiets). Alles zit in deze col om het een echt heldenverhaal te maken. De weg is uitgehakt in een enorme rotswand, wielrenners met hoogtevrees zullen het hier nog moeilijker krijgen. En iedereen die denkt er bijna te zijn zal de laatste paar honderd meter nog flink op zijn donder krijgen, 15 % om boven te komen. Een beklimming die je eerder in Italië zou verwachten dan vlak naast de strakke Alpe d’Huez.

Advies: Rij de Col d’Ornon vanuit Entraigeus en pak vervolgens op de weg terug de Col du Solude mee. Een prachtige dag in het verschiet. Of natuurlijk andersom, dan ga je nog steiler omhoog.

Col d’Ornon

Route vanuit Entraigeus
Route vanuit Bourg d’Oisans

col d'ornon

Het is een beklimming die op zich door een mooi gebied gaat en een hoogte bereikt van rond de 1350 meter. Het is een rustige weg die door een paar kleien gehuchtjes voert en langs een paar wintersportlocaties. Niks spectaculairs maar wel een rustige route door de vallei van de Ornon.

Fotografische impressie van de Col d’Ornon.

183 Col d'Ornon

197

184

188

185

186

187

189

190

191

192

193

195

196