Col du Galibier via de Lautaret

De Col du Galibier via de Lautaret is de mooiste beklimming die ik ooit gedaan heb. Mooier nog dan de Col de la Cayolle, vooral vanwege het prachtige uitzicht dat je hebt als je boven bent en vooral ook de hoogte, 2645 meter.  Ik heb zelf de route naar de Col du Galibier via de Lautaret vanaf Le Clapier genomen, 2 km van Bourg d’Oisans. Dan mis je alleen een stukje saaie D weg om vervolgens meteen omhoog te gaan richting Les Deux Alps.

col du galibier via de lautaret
De top van de Col du Galibier via de Lautaret

Col du Galibier via de Lautaret

Volgens klimtijd.nl is de enige manier om hem te beklimmen via St. Michel du Maurienne de, de col du Telegraphe en Valloire. Dat is natuurlijk onzin hoewel het wel een hele erge mooie route is. Groot nadeel van de route via Valloire is dat je na de Telegraphe een heel stuk afdaald wat je vervolgens weer omhoog moet ook.

De col du Galibier via de Lautaret is ook een mooie route waarbij je onder andere langs het Lac du Chambon komt. Via de Lautaret heb je bij La Grave een weergaloos uitzicht op een aantal zeer hoge bergen waaronder de La Meije. Ga je via de Lautaret dan kun je op die col even lekker uitrusten en bij de horeca aldaar de inwendige mens versterken met nog 8.5 kilometer te gaan naar de top. Dit laatste stuk is van ongehoorde schoonheid. Bovengekomen kijk je over de gehele Isere uit. Een punt waar ik langdurig van het uitzicht heb genoten. Vlak voor de top (vanaf de lautaret bezien) heb je ook nog een uitspanning (Chalet du Galibier Refuge) waar je niet alleen een bakkie koffie kan halen maar ook een mooi shirtje kunt kopen.

De cijfers:

Lautaret: 32 km, 1300 meter omhoog, max 7%, gemiddeld 4%
Galibier: 8.5 km, 565 meter omhoog, max 10%, gemiddeld 6.6%

Galibier vanaf Le Clapier: 40.5 kilometer, 1865 meter omhoog, max 10%
NB: zolang de omleiding geld bij het Lac du Chambon zitten er stukjes tussen van 12 tot 14%
Die omleiding gaat op en neer en ook terug moet je dan aan de bak (okt. 2016)

col du galibier via de lautaret 2
Fase 1: De beklimming van de Col du Lautaret. Nu nog 8.5 kilometer naar de top de Galibier.

Routebeschrijvingen:

Vanaf Bourg d’Oisans: Volg de D1091 richting Les Deux Alps en La Grave. Hou er rekening mee dat per september 2016 de weg langs het meer aan de linkerzijde vanaf Bourg d’Oisans nog steeds is gesloten. Dus even 150 meter naar rechts richting Les Deux Alpes en dan naar links en scherp naar beneden. Heb je meer dan 500 meter geklommen dan heb je de afslag gemist.

Vanaf St. Michel de Maurienne: Volg de D902 en later de D902B. Ga niet door de tunnel, dan kom je alleen maar aan de andere kant van de berg uit en moet je alsnog omhoog. Vlak voor de tunnel heb je nog een uitspannig, Restaurant le col du Galibier.

Col du Galibier (alleen de 8.5 kilometer vanaf de Lautaret)
Col du Galibier via St. Michel de Maurienne
Col du Telegraphe
Col du Lautaret via Bourg d’Oisans / Le Clapier

Fotografische impressie van deze prachtige dag in de Franse alpen:

lautaret galibier (69)

lautaret galibier (71)

lautaret galibier (95)

lautaret galibier (116)

lautaret galibier (24)

lautaret galibier (25)

lautaret galibier (10)

lautaret galibier (59)