Col du Telegraphe

Eigenlijk is de Col du Telegraphe geen col, zeggen ze op klimtijd.nl. Ze noemen het een etappe op weg naar de Galibier. Nou, zo ken ik er nog wel een paar. Dan is de Lautaret ook geen col en dan ligt de Glandon ook alleen maar op weg naar de Col de la Croix de Fer. De Telegraphe is natuurlijk wel een col. Je begint beneden, klimt naar boven en vervolgens kun je alleen nog maar naar beneden, ook al een kenmerk van een echte col. Na de col du Telegraphe daal je namelijk weer een heel eind terug naar Valloire om vervolgens weer door te klimmen richting de Galibier.

col du telegraphe 1
Uitzicht vanaf de Col du Telegraphe inclusief de spreekwoordelijke paal.

Col du Telegraphe

Een col is altijd het hoogste punt in een passage tussen twee plaatsen, in dit geval St. Michelle de Maurienne en Valloire. De col du Telegraphe is bovendien een afdaling die je heel mooi apart kunt fietsen. Hij is niet zo lang, klimt lekker omhoog en heeft een duidelijk begin en eindpunt.  Ik heb dan ook veel plezier gehad in de beklimming. In St. Michel de Maurienne kon ik makkelijk een parkeerplaats vinden en dan kun je zo vanaf de hoofdstraat de col du Telegraphe op. Het is een beklimming met mooie uitzichten. Jammer dat de horeca gesloten was. Maar ik weet niet hoe dat normaal gesproken is. Het is wel een leuk terrasje dus ik hoop dat ze wat vaker open gaan. Ik was er ook aan het einde van September en dan gaan de meeste Fransen sowieso in winterslaap.

Ik kan de col du Telegraphe dus van harte aanbevelen. Goeie training voor Alpe d’Huez aan de andere kant van de bergkam. En als je goeie benen hebt ligt er een wonderschone route richting de Galibier te wachten. Heb je daar geen zin in pak dan gewoon de auto even en rij door om even voorbij Valloire van een prachtig uitzicht richting de Galibier te genieten.

col du telegraphe 2

De cijfers:

Hoogte: 1566 meter
Lengte: 11.5 kilometer
Hoogteverschil: 850 meter
Start: 715 meter
Finisch: 1566 meter

Route en informatie

Route: Vanaf St. Michel de Maurienne vanaf de D1006 naar de D902, Reu de Galibier. Ik kon goed parkeren aan de Reu de la Republique of aan de D1006 bij de supermarkt. Let wel op marktdagen of parkeerbeperkingen, zeker in de zomer.

Website: Telegraphe op Klimtijd.nl
Website: Telegraphe op Climbbybike

50 Col du Telegraph
Route du Galibier, rechts en links de D1006

51

52
Midden boven het fort dat bovenop de col staat.

53

54

55

56

57

58

Boven en beneden het fort

59

60

61

62

63

66

70

En dit uitzicht kom je tegen vlak voorbij Valloire. Ik ga zeker terug om deze route te fietsen.