La Rosiere Col in de tour de France 2018

De col de la Rosiere bestaat eigenlijk niet. Je rijd gewoon naar La Rosiére, een wintersportplaats in het Franse departement Savoie (Rhône-Alpes). De plaatsje ligt in de gemeente Montvalezan en maakt deel uit van het arrondissement Albertville. Het is vooral een skigebied vlakbij Les Arcs aan de andere kant van het dal.

La Rosiere

Het skigebied La Rosiere is ontwikkeld in de vroege jaren 50 en is verbonden met het Italiaanse skigebied La Thuile. In het gebied ligt het fort Redoute Ruinée, een grensversterking die is gebouwd in de jaren 1890 na het verlies van Elzas-Lotharingen aan Duitsland. Het fort werd voor de Tweede Wereldoorlog zwaar versterkt om een inval van Italië tegen te houden. Italië kreeg het fort wel in handen en toen Frankrijk het weer wilde innemen liep het zware schade op. Nu is het een ruïne en verboden terrein.

la rosiere bergetappe alpen tour de france
Hoogteprofiel van de (Col de) la Rosiere

In 2016 was de Tour ook in la Rosiére. Toen won Michel Angel Lopez. In 2015 was er wederom een aankomst in Rosiére en werd toen gewonnen door Guillaume Martin nadat Gregor Muhlberger de rit had verloren door verkeerd te rijden.

De beklimming van de Col de la Rosiere omvat 1020 hoogtemeters over een lengte van bijna 18 km.

 

 

 

 

 

 

Support Wiki