Lacets de Montvernier bij de Col de Chaussy

Les lacets de Montvernier betekent vrij vertaald ‘de veters van de montvernier’. Maar je kunt het beter vertalen als spaghetti want daar lijkt het stapeltje haarspeldbochten van bovenaf gezien meer op. Les Lacets de Montvernier is onderdeel van de Col de Chaussy, is 3.5 kilometer lang, 400 meter hoog en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8.5%. De Lacets de Montvernier ligt in Provence-Alpes-Cote d’Azur en begint in Pontamafrey-Montpascal. Je pakt 277 hoogtemeters gedurende de korte maar felle klim met een maximum van ruim 11%. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 8.5 %.

Les Lacets de Montvernier


Les lacets de Montvernier thumb
Blik op de lacets de montvernier vanaf ongeveer 2/3 van de beklimming.

De beklimming is beeldschoon en één van de mooiste die ik ooit heb gedaan. Hij heeft dan ook 5 sterren (als onderdeel van de col de Chaussy) en dat is hij meer dan waard. De rest van de beklimming is gemiddeld maar geeft wel prachtige uitzichten op het dal van de Maurienne tot aan St Jean de Maurienne. Steil is hij wel, zeker het eerste stuk. Met een gemiddelde van 11% over de derde kilometer scoort hij maxima van boven de 11%. Maar dat vind je niet terug in het profiel.

De beklimming is middenin Pontamafrey en goed aangegeven met een bordje. De start is midden in het dorp. Je moet de D77B hebben. De D77 gaat via Hermillon en dat is een andere route. Die route gaat helemaal naar rechts over de brug en als je die (overigens nogal merkwaardige ophaalbrug) over bent zit je dus fout.

De beklimming is relatief onbekend met als gevolg dat hij heerlijk rustig is. Ook wonen er maar weinig mensen in de schilderachtige dorpjes langs de route. Kijk wel uit voor stenen, schapenstront en scheuren in de weg want de route is geen toonbeeld van deugdelijk wegen-onderhoud.
Extra argument om deze  beklimming te gaan doen (of op te nemen in een rondje, want dat is prima mogelijk) is dat er een alleraardigste uitspanning wacht aan het einde  van de beklimming (van de col de Chaussy dan)

Vanaf dat punt kun je ook afdalen naar La Chambre en doorrijden naar de Col du Glandon. Voor de echte ijzerveters dus een uitdagende toevoeging aan de Marmotte. Voor mij persoonlijk was dit een dagtochtje op zich maar ik weet dat er mensen zijn die dit soort tochten maken en dan is dit een leuk uitstapje tussendoor. De Col de Chaussy is in totaal trouwens maar 13 kilometer lang. In totaal voeg je dus ruim 25 km toe aan de 176 km die hij normaal gesproken lang is.

Links:
Les lacets op Climbybike
De col de Chaussy op Klimtijd.nl (Pontamafrey, inclusief Les lacets)

Geschiedenis:

Het bouwen van de Lacets de Montfernier heeft 6 jaar gekost tussen 1928 en 1934. Het is een bijna 400 meter hoog bouwwerk om het hoogteverschil naar Montfernier te overbruggen. De 18 op elkaar gestapelde haarspeldbochten vormen een spectaculaire, 400 meter hoge route in de Vallee de Maurienne. Een ritje voor liefhebbers van de schoonheid die de Alpen te bieden heeft

De Col de Chaussy

De Col de Chaussy heb ik afzonderlijk beschreven omdat ik de Lacets de Montvernier dusdanig mooi vind dat ik ze als aparte beklimming heb beschreven. Je kunt namelijk iets doorrijden en dan terug naar Hermillon voor een klein rondje door het Dal van de Maurienne. Maar ik zou het niet doen en de  Lacets gewoon afdalen vanwege de ongekende schoonheid.

Gelukkig voor jullie heb ik er weer een mooie fotoreportage van gemaakt. Geniet alvast van voordat je deze ongekend mooie beklimming zelf gaat doen. Ga niet voor de tijd maar geniet van de prachtige beklimming en het uitzicht op de Vallei van de Maurienne.

Les lacets de Montfernier (1) Les lacets de Montfernier (2) Les lacets de Montfernier (3) Les lacets de Montfernier (4)

Les lacets de Montvernier (5) Les lacets de Montfernier (6) Les lacets de Montvernier (7) Les lacets de Montfernier (8)

Les lacets de Montfernier (9) Les lacets de Montfernier (10)