Notenmuesli, zelfgemaakt notenmuesli met zaden

Niets lekkerder dan zelf je eigen koolhydraatarme notenmuesli maken. Het heeft alleen maar voordelen: je kunt de noten nemen die je zelf lekker, naar je eigen smaak kruiden of specerijen toevoegen en zo zoet maken als je zelf wilt. Het is wel even lastig om de noten op de juiste afmeting te krijgen maar als je daar eenmaal een manier voor hebt kun je maken wat je wilt.

Zelfgemaakte notenmuesli, koolhydraatarm

Ik geef eerst de ingrediënten van de (basis) muesli, dan ga ik even in op de variaties en de wijze waarop je de noten moet schaven of malen

500 gram gemengde en gemalen noten
100 gram spelt of tarwezemelen
100 gram geraspte kokos.
200 gram zaden zoals zonnepitten, Chiazaad, pijnboompitten of pompoenpitten,
Zoetstof naar smaak (ik doe 2 a 3 eetlepels na het branden)
Kaneel naar smaak (als je dat lekker vind)
Ongeveer 5 flinke eetlepels (gesmolten) kokosolie.
Eventueel anijszaad of andere aromatische zaden als je dat lekker vind

koolhydraatarme notenmuesli zelfgemaakte koolhydraatarme notenmuesli

Bak het mengsel op 160 graden (niet heter) tot de noten mooi goudbruin zijn. Pas om reeds gebrande noten nogmaals te branden. Ze worden dan bitter. Ik rooster de pitten en de kokos lichtbruin, en verhit het totale mengsel op 120 graden als de noten al gebrand zijn. Dan nemen ze de olie op en kun je het zoetmiddel en de kruiden toevoegen. Schep het mengsle voortdurend om als het in de oven is en de noten ongebrand zijn.

Bovenstaand recept is een soort basisrecept. In het oorspronkelijke recept staat  100 gram spelt of tarwezemelen maar dat vind ik niet zo lekker. Ik doe ze er niet dus niet bij. Zorg dat er niet teveel olie op het recept gaat. Dan word het erg machtig.

Mijn eigen draai aan de Notenmuesli:

Ik neem vooral paranoten, walnoten, hazelnoten, macadamia’s, pecannoten, sesamzaad, chiazaad, zonnepitten, pompoenpitten en lijnzaad. Ik hak ze in een foodprocessor met de snij/raspschijf van mijn keukenmachine (Kenwood). Met het hakmes is het snel te fijn en moeilijk te doseren. Zie verder de onderstaande foto’s. Na het malen zeef ik het mengsel altijd om het fijne meel er uit te halen. Dat gebruik ik dan weer voor het goed gevulde notenbrood, Noors platbrood of in MIM’s of andere snelle baksels.

Olie
Als het notenmengsel mengel gehakt is bedek ik een ovenplaat met bakpapier, leg daar het mengsel op en doe de olie er overheen. Ik smelt de kokosolie en schep het over en door het mengsel. Ik doe er dan nog geen zoetstof overheen. Dat kan bitter worden bij het bruinen van de noten.

Zoetstof en smaakstof
Ik gebruik over het algemeen een mengsel van Stevia en Erythritol. Sukrin is daar een voorbeeld van. Ik doe de zoetstoffen pas later overheen. Kunstmatige zoetstof word snel bitter bij verhitting, wat ze ook zeggen. Ik maakt zelf een mensel van Sukrin en kaneel en gooi dat over het mengsel als het nog warm is maar niet heet. Dit soort zoetstoffen moet je naar eigen smaak toevoegen. Ik wil mijn muesli niet te zoet hebben dus ik doe er niet te veel overheen. Een eetlepeltje of 3 is bij voldoende.

Bewaren:
ik bewaar het mengsel in een blik wat ik elke keer schoon maak. Ik eet er vrij regelmatig van en het is nog altijd lekker gebleven.

Recepten:
Deze muesli kun je gebruik om koekjes van te maken of als notenmengsel in diverse ander gerechten. Ik gebruik het bijvoorbeeld in standaard broodmengsels van Adam’s of Konzelman’s. Dan geef je een lekkere draai aan het brood. Meng de noten dan wel eerst door het droge meel en doe dan pas het vocht er bij. Ook kun je het in het goed gevulde notenbrood, Noors platbrood of in MIM’s of andere snelle baksels verwerken.

support wiki