Santos trekking crossfiets

Mijn santos trekking comfort is al een aantal keren aangepast aan mijn eisen en wensen. Het stuur is echter meerdere keren verandert.  Wat voor een mens een andere neus is is voor een fiets een ander stuur. Het poremt volledig anders, om maar eens een ouderwetse bargoense uitdrukking te gebruiken. In dit geval heb ik zelfs het gevoel een totaal andere fiets te hebben. Maar het blijft natuurlijk een originele Santos trekking comfort.

Santos trekking

santos trekking
De oorspronkelijke santos trekking comfort

Het stuur is vervangen omdat het oude stuur gevaarlijk was. De remmen zaten te veel naar het midden en toen er eens een noodstop dreigde greep ik naar de buitenkant van het stuur. Gelukkig ging het allemaal goed maar toen het later nog tweemaal gebeurde besloot ik het zekerer voor het onzekere te nemen. Tijdens de afdaling in de Franse alpen bleek het stuur bovendien voor instabiel te zorgen.Omdatik metmijn handenerg dicht bij elkaar zit is het lastig sturen, en al helemaal om tegelijkertijdte kunnen remmen.Dat was dusgeen pretje. Ik ben dan ook heel voorzichtig en vooral langzaam naar beneden gegaan.
Daarnaastwil ik een ander, lees verstelbaar triathlonstuur hebben en daar had ik niet genoeg ruimte voor,alles zat veel te hoog. Zo zie je maar weer,alleenhet opmeten van alledetailsis geen recept voor succes. Gelukkig waren ze bij de Vakantiefietservolledig bereid om de boel voor me te veranderen. En nu heb ik dus een “nieuwe” fiets.


Santos Trekking Comfort
De oude situatie met het vlinderstuur. Het was veel hoger en zou lekkerder fietsen omdat ik dan op meer plaatsen mijn handen kan zetten. Maar in de praktijk waren de verschillen minimaal en de effectiviteit van het stuur viel in het niet bij de nadelen. Zoals je op een van de volgende foto’s kuntzien zitten de remmen nogal in het midden van het stuur. Toen het triathlonstuur er opzat kon ik raakte ik dat steeds aan omdat er te weinig ruimte onder het stuur over bleef.
P1110154
En zo ziet mijn nieuwe stuur er uit. Eigenlijk veel mooier hoewel dat allerminst het doel was van de verandering.


P1110152
Het nieuwe stuur. Rechter, lager en de handgrepen met remmen veel verder naar buiten.
Santos Trekking Comfort
Op deze foto van het oude stuur kun je mooi zien hoever de handgrepen naar binnen zitten.
Ga meer eens fietsen met je handen vlak naast je stuurpen. Dan voel je vanzelf hoe ik me
voelde toen met 60 km per uur van de Col de la Cayolle afdenderde.

P1110151

En hier dan nog een keer het nieuwe uiterlijk van mijn fiets. En zeg nou zelf, de associatie met plastische chirurgie is toch niet al te ver gezocht. Wie zijn stuur schendt schendt zijn aangezicht, en dat geld ookvoor fietsen.
Santos Bikes

Rohloff speedhub